10 CONSELLS PER UNA NAVEGACIÓ SEGURA A INTERNET
Com evitar l’atac d’un hacker? 10 consells per a una navegació segura a la web!
El mes passat es va celebrar el dia mundial de l’Internet Segur però és important que aquest no és un tema per resaltar un cop l’any. La seguretat a la xarxa ha d’estar present en el dia a dia.
Un dels grans desafiaments al que ens enfrontem com a usuaris d’Internet és diferenciar la informació útil de la que no ho és. També ens trobem que no sabem, o no hem après a, fer un ús correcte i no tenim uns hàbits establerts.
Per aquest motiu, volem dedicar l’entrada del blog d’aquest mes a donar-vos 13 consells per a una navegació segura al web.
UTILITZA CONTRASENYES SEGURES
La majoria d’usuaris d’Internet no sabem establir una contrasenya segura, posant en perill les nostres dades més personals. Cal evitar les numeracions 1,2,3,4 o 1111. També és essencial no fer servir el nostre número de telèfon, ni data de naixement, ja que tota aquesta informació, avui dia, és de domini públic. Perquè, nosaltres mateixos la publiquem a les nostres xarxes socials.
Hem de crear contrasenyes amb 8 caràcters com a mínim combinant lletres majúscules i minúscules, números i algun símbol, per exemple: Gtx$18Jn.
RESULTATS DELS CERCADORS
Una de les tècniques més freqüents del robatori de dades s’anomena Black Hat SEU. Un mètode pel qual els atacants aconsegueixen, a través d’enganys, posicionar les seves pàgines web a les primeres posicions dels cercadors.
Aquesta tècnica els hi funciona quan, per exemple, busquem informació amb paraules clau molt comunes o quan cerquem temes d’actualitat.
Per això, és important que parem atenció a les pàgines web que visitem i que no acceptem ni donem les dades si creiem que la pàgina web no és fiable i molt menys, si és un espai “no segur”.
VISITA NOMÉS PÀGINES WEB SEGURES
Segur que en algun moment Google t’ha avisat de què, la pàgina que estaves a punt de visitar no és un lloc segur. Com a usuaris, hauríem de fer cas d’aquest tipus d’advertència, però en canvi, cliquem a continuar navegant sense pensar en les conseqüències.
Per a una navegació segura, des de Soomfibra et recomanem no visitar pàgines web que no utilitzin un protocol de transferència d’hipertext, o dit d’una altra manera, et recomanem que no entris en aquelles pàgines que el seu URL no porti al principi un HTTPS.
TINGUES ELS SISTEMES ANTIVIRUS ACTUALITZATS
És tan important o encara més, que una contrasenya segura, tenir un antivirus. És fonamental que estigui sempre actualitzat perquè la navegació sigui segura. Cal que tots els dispositius que es connectin a Internet, estiguin protegits per un antivirus i siguin segurs per tal de protegir la identitat en línia de cadascú.
Si encara no tens instal·lat cap antivirus, et recomanem que facis una cerca dels tipus d’antivirus que hi ha i, sobretot, que realitzis la seva instal·lació i descàrrega des d’una pàgina oficial, sense fer servir pàgines web d’intermediaris.
PRUDÈNCIA AMB LES COMPRES ONLINE
No seria la primera vegada que alguna persona és estafada per una compra realitzada de forma online i, per desgràcia, això és un problema habitual.
Cal ser prudent a l’hora de realitzar compres de forma online, ja que, no només estem donant les dades personals de cadascú, sinó que també estem facilitant informació del nostre domicili i, el que és encara més important, estem proporcionant la informació de la targeta bancària feta servir per realitzar la compra.
Per a una navegació segura i compra, és important que et fixis que l’URL coincideix amb la web on s’està navegat i és bo comprovar, com ja hem dit abans, que disposa del HTTPS.
Ah, i una cosa superimportant! És necessari que, abans de comprar, revisis la política de privacitat que aquesta empresa té estipulada.
CONSCIÈNCIA DELS PERILLS DIGITALS
Els adults juguen un paper molt important en la ciberseguretat dels nens i joves. Com a responsables, els pares han d’aconseguir prendre consciència dels possibles perills d’Internet i explicar que no s’ha de fer i, sobretot, controlar l’activitat digital.
No hem d’oblidar que, a la xarxa hi ha molts delinqüents que poden intentar extreure informació personal i a posterior fer-la servir per al seu propi benefici.
Així que, i aprofitant aquest consell, davant de la mínima sospita d’un ciberatac o assetjament, cal recórrer a la policia.
LIMITA LA INFORMACIÓ A LES XARXES SOCIALS
Rumiem una mica en l’ús que fem de les xarxes socials i agafem consciència.
No sé si t’has parat a pensar-ho, però avui dia, ho publiquem absolutament tot: on estem en cada moment, l’horari de la feina, on treballem, on vivim, si ens trobem de vacances…
Així doncs, el lladre que vulgui entrar a casa, només cal que ens segueixi a les xarxes socials per saber quin és el millor moment per fer-ho.
Donem-li la importància que es mereix a aquest tipus de coses que, en el nostre dia a dia no ens parem a pensar, però cal fer-ho!
LA INFORMACIÓ DEL TELÈFON MÒBIL
Què passaria si ara mateix et robessin o perdessis el mòbil? Senzillament, ho perdries tot.
Hem agafat la tendència de guardar tota la nostra vida al mòbil: contactes, accés a les xarxes socials, notes amb contrasenyes, accessos a la banca online… Imagina’t el què podria fer un ciberatac amb tota aquesta informació.
Per aquest motiu, recorda protegir el teu dispositiu de forma adequada, amb contrasenyes i patrons perquè, l’accés a aquest, sigui el més difícil possible. I per altra banda, recorda tenir còpies de seguretat per no perdre tota la teva vida davant d’un robatori o pèrdua.
I PER ÚLTIM, PER AFAVORIR LA NAVEGACIÓ SEGURA CAL…
- Activar el mode privat del navegador.
- Demanar als cercadors principals (Google, entre altres) que no emmagatzemin les teves dades.
- No acceptar les Cookies en cas que no sigui merament necessari.
Esperem que us hagi agradat aquesta entrada al nostre blog o, com a mínim, que us hagi servit d’ajuda per agafar consciència de la importància que cal donar a una navegació segura a la xarxa.
Com sempre us diem, ens veiem a la propera entrada.
Fins aviat!