No som conscients de la importància que té una còpia de seguretat. Avui us expliquem com realitzar còpies de seguretat tant per mòbil amb sistema Android com iOS.
Segur que mai li fas cas a aquell missatge que, de tant en tant, surt al telèfon de “No s’ha pogut realitzar la còpia de seguretat perquè no hi ha espai suficient”. Doncs bé, li hauries de donar més importància.
No sé si mai t’has trobat en la situació de perdre el mòbil, que te’l robin, o simplement, que s’espatlli i no hagis pogut realitzar cap còpia de seguretat, si és així, segur que en aquell moment t’ha vingut al cap tot el que guardaves en el mòbil i que ja no podràs recuperar per no haver fet cas al meravellós missatge que tantes vegades vas tancar sense fer-li cas.
En l’entrada del blog d’avui, us expliquem com realitzar còpies de seguretat pels mòbils, tant si disposeu d’un smartphone amb sistema Android, com si teniu un iPhone amb sistema iOS.
CÒPIES DE SEGURETAT PER ANDROID
Des de fa un temps, Android ofereix a tots els seus usuaris la possibilitat de realitzar backups des del mateix sistema. Només cal que accedeix a ajustaments – ajustaments del sistema – còpia de seguretat (pot variar una miqueta segons el telèfon mòbil).
Emmagatzema la següent informació:
- Contrasenyes i xarxes Wi-Fi
- Configuració del fons de pantalla
- Aplicacions descarregades
- Ajustaments de la pantalla
- Ajustaments d’idioma
- Agenda de contactes
- Esdeveniments i configuració de Google Calendar
Però, i que passa amb tota la informació que no inclou la còpia de seguretat d’Android?
IMÀTGES I VÍDEOS
Doncs bé, en aquest punt és quan comencem a fer servir el servei de la gran G. Comencem per Google Fotos.
Google Fotos és una aplicació que serveix per emmagatzemar les teves imatges i vídeos d’una manera organitzada i amb espai il·limitat.
Per poder fer servir el servei de còpia de seguretat de Google Fotos cal que, si no ho has fet ja, et descarregues l’aplicació.
Una vegada tinguis descarregada l’aplicació, segueix els següents passos: Entra als ajustaments de Google Fotos – accedeix a la secció de còpia de seguretat i sincronització – activa l’opció de còpia de seguretat i sincronització i selecciona totes les carpetes que vols copiar.
Automàticament, Google Fotos començarà a crear una còpia de seguretat de les imatges i vídeos de les carpetes que hagis seleccionat.
ARXIUS I DOCUMENTS
En aquest punt ja tenim gairebé tota la informació del nostre dispositiu ben guardada però, és cert que no ho hem guardat tot. Què passa amb aquella informació que tenim guardada en format d’arxius o documents?
Per guardar aquesta informació, farem servir Google Drive. Tal i com has fet anteriorment amb l’aplicació de Google Fotos, en aquests cas caldrà què instal·lis l’aplicació de Google Drive.
Fes servir Google Drive per guardar tots els arxius, carpetes o documents que no s’hagin guardat ni a la còpia de seguretat del telèfon, ni a la còpia de Google Fotos. Però, només cal que tinguis en compte una cosa, igual que en Google Fotos l’espai és il·limitat, amb Google Drive no passa així, l’espai és limitat.
Segons la modalitat que tinguis contractada, tindràs més espai o menys per guardar les teves còpies de seguretat. Hi ha més aplicacions, com Dropbox que també ofereixen aquest espai per poder realitzar-les.
Pot ser que, per altra banda, no vulguis tenir la teva informació emmagatzemada en el núvol, així doncs, hauràs de guardar els teus arxius, fotos, vídeos de forma offline fent servir un cable USB i el teu ordinador.
Connecta el mòbil a l’ordinador i, automàticament s’obre una finestra amb totes les carpetes que tens al mòbil. Còpia la informació que t’interessi guardar a l’ordinador.
COM RECUPERAR LA CÒPIA DE SEGURETAT D’ANDROID?
Aquesta part és especialment important!
Per recuperar la teva còpia de seguretat només cal iniciar sessió al nou mòbil i automàticament es restaurarà l’última còpia de seguretat que hagis realitzat del teu terminal.
Però vigila! Com ja t’hem comentat abans, és molt important què, a l’hora de dur a terme les còpies de seguretat, el teu terminal estigui actualitzat a l’última versió del sistema operatiu, ja que, si realitzes una còpia de seguretat amb una versió antiga, no podràs recuperar la informació que hagis emmagatzemat.
En definitiva, per poder recuperar la còpia de seguretat, cal que les còpies estiguin realitzades amb la mateixa versió del sistema operatiu.

CÒPIES DE SEGURETAT PER iOS
La més senzilla és a través de iCloud. Per fer la còpia de seguretat, segueix els següents passos:
1. Ajustaments – Fes clic al teu nom – Obre la pestanya on posa “iCloud”
2. Dins et sortirà tot el llistat d’aplicacions, totes les que tinguis en verd, seran de les quals es durà a terme la còpia de seguretat. Si alguna aplicació no t’interessa, desactiva-la.
3. Una vegada tinguis seleccionades les aplicacions, entra a la pestanya de “Còpia en iCloud”, allà veuràs quan va ser l’última vegada que el teu mòbil va realitzar l’última còpia de seguretat. En cas que no l’hagi realitzat de forma automàtica, pots realitzar-la manualment.
4. És important que tinguis activada la còpia de seguretat automàtica i que verifiquis que tinguis espai a iCloud, d’aquesta manera les teves dades sempre estaran guardades.
Però, és possible que a l’hora de fer la còpia de seguretat, l’iPhone t’avisi que no tens espai suficient. Apple dóna 5GB de forma gratuïta però, si la informació que tens ocupa més espai, cal que compris espai mensual a iCloud. No t’espantis! Per 0,99€/mes tens 50GB i totes les teves dades guardades!
1. Descarrega’t el programa iTunes a l’ordinador. Aquí et deixem l’enllaç perquè el descarreguis en cas de necessitar-ho:
2. Un cop descarregat, connecta el teu mòbil via USB a l’ordinador. Veuràs que automàticament s’obre el programa. En cas que no ho faci, dins del programa a la part esquerra et sortirà el dibuix del telèfon mòbil, clica sobre d’ell.
3. A la part de dalt visualitzaràs una barra de colors, aquesta barra de colors et dóna la informació que actualment tens al teu mòbil. Més avall, et sortirà un botonet on posà “Realizar còpia de Seguridad en aquest ordinador”.
4. Fes click al botó “Realitzar còpia de seguretat en aquest ordinador” i automàticament l’ordinador realitzarà una còpia de seguretat del teu dispositiu.
Recorda que, si fas sevir el sistema del núvol, sempre tindràs una còpia de seguretat actualitzada del teu mòbil, en canvi, si ho fas de forma offline, hauràs de fer aquest mateix procediment sempre que vulguis realitzar la còpia de seguretat.
COM RECUPERAR LA CÒPIA DE SEGURETAT DE iOS?
En cas que, tinguis la teva còpia de seguretat a l’iCloud, clica on posa “Còpia de seguretat iCoud”, et demanarà el teu usuari i la teva contrasenya i a continuació veuràs les diferents còpies de seguretat que tens guardades. Instal·la la més recent. L’iPhone es configurarà de manera automàtica amb aquesta última còpia de seguretat.
Per altra banda, en cas què, hagis fet la còpia de seguretat a l’ordinador, caldrà que, sense configurar el teu mòbil, el connectis amb el cable US a l’ordinador on tinguis guardada la còpia de seguretat. Un cop connectat, restaura la còpia de l’ordinador i ja està! Tot configurat!
A algú li passa que no li fa gràcia perdre les converses de whatsapp? Et portem la solució perquè no les perdis!
Per si encara no ho sabies, és cert que a l’hora de fer la còpia de seguretat, el telèfon també realitza una còpia dels xats de whatsapp però, pot ser que no sigui de les últimes converses, ja que la mateixa aplicació realitza còpies de seguretat diàries per guardar tota la informació de les teves converses.
Posem un exemple, si whatsapp fa una setmana que no pot realitzar còpies de seguretat dels xats perquè no té espai, a l’hora de fer la còpia de seguretat el teu telèfon, la farà de l’última còpia de seguretat de whatsapp, és a dir, de la que es va realitzar fa una setmana.
Què et proposem? Bé, això només ho podràs fer servir en cas que, la intenció sigui la de canviar el teu terminal per un de nou.
Abans de canviar-ho, realitzarem una còpia de seguretat de forma manual. Entra a whatsapp – configuració – xats – còpia de seguretat. Amb això, estarem realitzant una còpia de seguretat dels xats que tinguis en aquell moment. D’aquesta manera, quan instal·lis de nou el whatsapp al teu nou telèfon, podràs recuperar l’última còpia de seguretat.
Esperem que aquesta entrada al nostre blog us hagi ajudat a resoldre dubtes. Ja sabeu que si teniu qualsevol qüestió més específica, ens podeu deixar els vostres dubtes en els comentaris i buscarem la millor solució!
Ens veiem a la propera!
Fins aviat!